Nieuws

COVID-19 virus in verband met twitchen; update 14 mei 2021

14 mei 2021  ·  Bestuur Dutch Birding Association

Dutch Birders,

Net als de rest van Nederland houden we de ontwikkelingen rondom het Covid-19 virus en de daarbij behorende maatregelen nauwlettend in de gaten. Waar er de afgelopen maanden vooral aandacht was voor winkelen en horeca lijkt er nu ook eindelijk meer mogelijk te zijn in de buitenruimte. In navolging van de beoogde versoepelingen, die ingaan op woensdag 19 mei, hebben we samen met ons alertteam besloten weer Dutch Bird Alerts te gaan verzenden aan begunstigers van Dutch Birding.

Vanaf woensdag 19 mei wordt de situatie in het veld dus ongeveer gelijk aan hoe deze was voor 13 oktober 2020, waarbij mensen met een abonnement op Dutch Bird Alerts actieve pushmeldingen krijgen via onze app en waar nodig via Telegram berichten ontvangen. Overige begunstigers (mensen die het tijdschrift Dutch Birding ontvangen) kunnen deze meldingen ook zien wanneer ze zijn ingelogd op hun account. In lijn met de aangekondigde versoepelingen rondom het alertsysteem zal ook het beleid met betrekking tot het plaatsen van foto's weer teruggaan naar de situatie van voorheen.

Dit beleid hebben we ook geverifieerd bij de Rijksoverheid. Zij geven aan dat we deze stap mogen en kunnen zetten. Daarbij vragen ze wel aan ons om bij elke piep aanspraak te maken op de individuele verantwoordelijkheid van elke Dutch Birder. Wij verzoeken dan ook iedereen met klem om zich bij twitches te houden aan de geldende basisregels van de Rijksoverheid. Zo blijven we samen gezond en minimaliseren we de kans op besmettingen tijden een twitch. Houd dus 1.5-meter afstand en geef elkaar de ruimte. Blijf niet langer op de plek dan noodzakelijk en stel toestromende twitchers in de gelegenheid om de vogel ook op een verantwoorde manier te kunnen gaan bekijken. Houd elkaar scherp en volg, indien nodig, instructies op van terreinbeheerders en/of handhaving. Tot nu toe zijn we als vogelaars niet negatief in het nieuws geweest en dat willen we graag zo houden.

Na ruim een half jaar geen alerts verzonden te hebben, doet het ons goed om één van Dutch Birding haar belangrijkste doelstellingen weer uit te gaan voeren. We willen dan ook speciaal ons alertteam bedanken. Na jarenlang bovenop het nieuws te hebben gezeten om iedereen zo snel mogelijk van relevante informatie te voorzien, hebben ze afgelopen maanden steeds met drie dagen vertraging waarnemingen in ons systeem gezet. Dit is een behoorlijke aanpassing van werkzaamheden en daarvoor dus onze grote dank. We wensen hen weer veel plezier en succes met hun taken die voor ons als Dutch Birders zo belangrijk zijn!

DB Most Wanted

Last but not least! Het openen van de DB Alerts is ook direct het startschot voor de DB Most Wanted. Heb je je lijst nog niet ingevuld of wil je je lijst nog aanpassen (bijvoorbeeld omdat je op Sardijnse Grasmus had gestemd) dan heb je nog tot en met zondag 16 mei om hier je stem uit te brengen.

De definitieve lijst van de competitie en daarmee de aftrap van de competitie publiceren we dan op dinsdagavond 18 mei 2021.

Namens het bestuur, het alertteam en de fotoredactie,

Marten Miske, voorzitter

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Zolang de corona-periode duurt, vragen wij jullie om op een verantwoorde manier met twitchen om te gaan, zie hier voor meer informatie

  • Houd je aan de regels vermeld op Rijksoverheid
  • Voorkom groepsvorming.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar.
  • Verlaat de locatie nadat je de vogel gezien hebt.
  • Raadzaam om een mondkapje mee te nemen in het veld, mocht de situatie dit vereisen.
  • Volg de regels van Dutch Bird Alerts admins of gezagsdragers (boswachters, BOA’s, gemeente, politie etc) ter plekke.