Nieuws

COVID-19 virus in verband met twitchen; update 29 september 2020

29 september 2020  ·  Bestuur Dutch Birding Association

Dutch Birders,

Het is inmiddels al weer even geleden en wij hadden, net als iedereen, gehoopt dat ons bericht van 30-06-2020 het laatste bericht zou zijn met betrekking tot Covid-19. Het zal echter geen van jullie ontgaan zijn dat de overheid weer aan het opschalen is met betrekking tot maatregelen om het virus terug te dringen. Helaas zal dit ook voor ons, als vogelaarsgemeenschap, weer gevolgen met zich mee kunnen brengen. Er mag nu nog getwitcht worden, maar we zullen erg alert moeten zijn en rekening moeten houden met elkaar om geen onwenselijke situaties te laten ontstaan. Wij merken ook dat de scherpte er wat af is en dat men bij een zeldzame soort weer wat sneller dicht op elkaar kruipt. Dit moet anders.

In lijn met de beperkingen zoals genoemd door de overheid, zijn er een aantal zaken waar we alert op moeten zijn bij twitches. Voor nu zijn voornamelijk de maatregelen aangescherpt waarin de groepsgrootte buiten niet hoger mag zijn dan 40 personen. We verzoeken dan ook iedereen die de vogel heeft gezien om de plek weer te verlaten om zo plaats te maken voor mensen die net aankomen. Nogmaals dus het dringende verzoek om niet met elkaar te gaan staan kletsen op de plek vanwaar de vogel te zien is, maar zoek een andere rustige plek op. Wij begrijpen dat twitchen ook een sociale bezigheid is en het leuk is om bekenden weer te zien, maar we moeten nu echt een ‘zakelijke’ houding aannemen. Geef elkaar de ruimte.

Mondkapjes in het veld:
Het dragen van een mondkapje in het veld is niet verplicht, maar wij weten als geen ander dat het “in het heetst van de strijd” soms erg lastig is om de anderhalve meter afstand te bewaren. Twitches in de afgelopen maanden hebben meermaals laten zien dat, wanneer iemand roept dat hij de vogel in beeld heeft, mensen aan komen rennen en in de ruimte gaan staan die andere aanwezigen bewust leeg lieten om afstand van elkaar te nemen. Overweeg dus voor jezelf om een mondkapje op te nemen in je standaarduitrusting. Wij raden dit aan voor dit soort situaties.

Wij hopen dat verdere beperkingen niet noodzakelijk zullen zijn. In lijn met de overheid zullen wij mee opschalen als dat nodig blijkt en behoort het tot de mogelijkheden dat wij helaas geen meldingen meer kunnen doorzetten. Met een najaar dat in volle gang is is dat natuurlijk een allerlaatste noodgreep en iets dat we graag willen voorkomen! Wij doen dan ook meer dan ooit een beroep op Dutch Birders en alle andere mensen die vogels gaan twitchen om rekening met elkaar te houden en regels/afspraken na te leven. Houd elkaar ook scherp en spreek elkaar aan wanneer je ziet dat men, in zijn of haar enthousiasme, de regels/afspraken niet naleeft.

Tenslotte vinden jullie onderaan dit bericht lichtelijk aangepaste “nieuwe twitch-normaal gedragsregels”. Deze zullen we blijven meesturen met elke piep.

Blijf gezond!

Namens het bestuur,Marten Miske, voorzitter


Zolang de corona-periode duurt, vragen wij jullie om op een verantwoorde manier met twitchen om te gaan, zie: recent nieuws

  • Houd je aan de regels van de Rijksoverheid.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar, hierop kan gehandhaafd worden.
  • Geef elkaar de ruimte, ga bijv. niet staan kletsen op een plek vanwaar de vogel te zien is.
  • Carpool je met meerdere personen uit verschillende huishoudens dan wordt geadviseerd een mondkapje te dragen.
  • ADVIES: draag bij drukke twitches ook in het veld een mondkapje.
  • Kijk niet door elkaars optiek.
  • Volg de regels van Dutch Bird Alerts-admins of gezagsdragers (boswachters, BOA’s, gemeente, politie, etc.) ter plekke op.
  • Blijf ook de standaard gedragsregels naleven. Parkeer op aangegeven locaties, betreed alleen toegestane locaties, etc.