Nieuws

Handleiding DB Alerts Info chat groep

31 januari 2020  ·  Jeroen van Vianen

Dutch Bird Alerts gebruikt voor het delen van actuele informatie een Whatsapp groep. Deze groep is ontstaan na de ontdekking van de Keizerarend in 2017 en bleek een waardevolle informatiebron tijdens twitches van Bastaardarend in februari 2018, Cirlgors in april 2018, Grijskopkievit in juni 2019 en Kleine Regenwulp in december 2019. Hiermee ontstond ook meteen een probleem: een Whatsapp chat groep kan maar maximaal 256 deelnemers bevatten en er waren ondertussen veel meer mensen die graag lid wilden worden dan er daadwerkelijk plek was in de groep. Tevens is het lastig te bepalen of de leden in de chat ook DB Alerts lid zijn.

Dutch Birding heeft daarom besloten om per 1 februari 2020 over te stappen op Telegram. Deze chat app wordt ook veel gebruikt, biedt uitgebreide mogelijkheden en heeft niet de beperking dat een groep maar 256 deelnemers kan bevatten. Daarnaast kan de app er ook voor zorgen dat alleen actieve DB Alerts abonnees lid kunnen zijn van de groep door gebruik te maken van een zogenaamde chat bot.

Hoe meld ik me aan?

 1. Installeer de Telegram app op je mobiele telefoon en meld je aan met je mobiele nummer. Kies een (herkenbare) gebruikersnaam en upload eventueel een foto van jezelf (als avatar).

 2. Ga vervolgens naar de volgende link en open deze met Telegram op je mobiel:

  Aanmelden DB Alerts Info chat groep

  Log eventueel eerst in met je DB Alerts / dutchbirding.nl gebruikersnaam en wachtwoord.

 3. Klik op 'Start' en vervolgens op 'Naar de groep'
 4. Je bent nu lid van de DB Alerts Info chat groep op Telegram.

Hieronder vind je enkele screenshots om het proces te verduidelijken:

Hoe gebruik ik de app?

Telegram is in vele opzichten precies gelijk aan Whatsapp. Je kunt berichten, emoji's, foto's, geluidsfragmenten en je locatie delen. Het gebruik zal dan ook niet anders zijn dan wat je gewend bent.

Het enige aandachtspunt is dat je communiceert met de DB Alerts Info App bot voor het aanmelden / bevestigen van je account, en dat de communicatie verder in de chat groep plaatsvindt. De bot gebruik je dus in principe slechts eenmalig.

Spelregels

Aan het gebruik van de Telegram groep is wel een aantal voorwaarden verbonden. Het niet naleven hiervan kan leiden tot een zogenaamde ban uit de groep.

 • De deelnemer dient een actief DB Alerts abonnement te hebben.
 • De deelnemer draagt op een positieve wijze bij aan de discussie in de groep en gebruikt deze slechts voor relevante berichten. Persoonlijke boodschappen en felicitaties, e.d. kunnen prima in een persoonlijk bericht aan één of meerdere personen, dit hoeft niet aan alle leden van de groep medegedeeld te worden.
 • Bedenk altijd bij het verzenden van je bericht: "zou ik dit bericht zelf hebben willen ontvangen"?