Nieuws

Dutch Bird Alerts en ranking geoptimaliseerd

26 oktober 2017  ·  Jeroen van Vianen en Rob Halff

Update 26 oktober 2017 Remco Hofland

Dutch Birding werkt hard aan het verbeteren en optimaliseren van de Dutch Bird Alerts app en de ranking op Dutch Bird Alerts.
Hieronder volgt een beknopte opsomming van de belangrijkste aanpassingen:

  • De soortenlijsten van dutchavifauna.nl en dutchbirdalerts.nl zijn nu gelijk en gebaseerd op de Lijst van Nederlandse vogelsoorten zoals die door Arnoud van den Berg op de website van Dutch Birding wordt gepubliceerd.
  • De lijst met soorten die je vanuit de DB Alerts app – beschikbaar voor zowel iPhone als Android -  kunt kiezen is nu de volledige lijst van alle soorten in de WP (incl. zeldzame zoogdieren, vlinders en libellen). De lijst bevatte oorspronkelijk alleen alle in Nederland waargenomen soorten. Om de nieuwe WP lijst in de app in te lezen, kies je Instellingen > Cache legen. Vervolgens leest je telefoon alle databestanden opnieuw in.
  • De ranking wordt alleen nog maar gesorteerd op basis van het aantal conservatieve soorten / gevallen die je gezien hebt (en niet conservatief + progressief + soortgroepen). Soortgroepen, zoals Kuhls / Scopoli’s Pijlstormvogel, zijn dus niet meer telbaar. Ze kunnen nog wel aangevinkt worden in de persoonlijke ranking maar tellen niet meer mee in het totaal.
  • Er heeft een ‘opschoonactie’ plaatsgevonden van alle soorten die men in de ranking heeft staan. Elk geval van een CDNA beoordeelsoort dient qua datum overeen te stemmen met een aanvaard geval op dutchavifauna.nl. Je hebt in de ranking de mogelijkheid om het door jou waargenomen geval te selecteren. Indien die koppeling is gelegd, is de soort “geverifieerd” en zie je een groen vinkje, zo niet dan zie je een rood kruisje. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk soorten te verifiëren, of de datum aan te passen zodat het juiste geval gekozen is.
  • Ook waarnemingen van voormalige CDNA beoordeelsoorten die gezien zijn vóórdat de soort niet langer beoordeeld werd kunnen geverifieerd worden, anders volstaat het aanklikken van een checkbox.
  • Doelstelling van het verifiëren van je soorten op je persoonlijke ranking is om een zo ‘schoon’ en eenduidig mogelijke lijst te krijgen waardoor het tellen van niet aanvaarde soorten / gevallen in de toekomst niet meer mogelijk is.

Voor de nabije toekomst staan de volgende optimalisaties op het programma:

  • Gevallen die (nog) niet geverifieerd kunnen worden (want (nog) niet aanvaard) zijn alleen zichtbaar op je ‘progressieve’ lijst en tellen niet mee voor de ranking. Nadat het geval alsnog aanvaard is, kan het geverifieerd worden en zal het geval meetellen voor de conservatieve ranking.
  • Soortgroepen en ringvangsten zijn niet telbaar en zijn alleen in de ‘progressieve’ lijst zichtbaar.

Indien je een geval hebt gezien van een soort die nog niet beoordeeld is door de CDNA (zoals nieuwe soorten voor Nederland als Seebohm’s Tapuit), of een nog niet aanvaard geval van een soort die wel al op de Nederlandse lijst staat, vul dan jouw waarnemingsdatum in. Er is nog geen geval waaraan jouw waarneming gekoppeld kan worden, en we tellen de soort als progressief. Pas als het geval aanvaard is kun je het geval verifiëren en zal de soort als conservatief geteld worden.

Hierbij willen wij de deelnemers aan de ranking oproepen om hun eigen ranking bij te werken. Sta je nog niet in de ranking en wil je wel graag zelf je ranking bijhouden? Maak een account aan op dutchbirdalerts.nl en stuur een mail naar dutchbirdalerts@dutchbirding.nl om toegang te krijgen. Een handleiding hoe je de gevallen kunt verifiëren, kun je hier downloaden.

Heb je nog vragen over bovenstaande neem dan contact op via ranking@dutchbirding.nl.