Nieuws

Aankondiging Wadden Vogelfestival 2024 – 11 en 12 mei 2024!

15 april 2024  ·  Marc Plomp

Kom naar het Wadden Vogelfestival op Texel

Het Wadden Vogelfestival 2024 vindt plaats op 11 & 12 mei in De Cocksdorp op Texel. Het hele weekend staat in het teken van vogels kijken voor het goede doel. Er zijn tal van activiteiten waaronder een Birdfair (markt voor vogelaars), de Texel Big Day en vele Vogelexcursies. Dit alles om dit jaar aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel (bescherming van kustbroedvogels zoals sterns en scholekster).

Het Wadden Vogelfestival wordt ieder jaar het tweede weekend van mei georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel. Het Wadden Vogelfestival geeft iedereen de mogelijkheid op zijn of haar manier te genieten van de vogels. Daarnaast vragen we aandacht voor de vogels en halen we geld op voor het goede doel, door middel van de Texel Big Day. Hiermee laten we zien en beleven dat je op Texel veel, heel veel verschillende vogelsoorten kunt waarnemen zonder de natuur te verstoren. Kom ook naar Texel en geniet van de grote vogelpracht.

Waarom in mei?

Dit is de tijd dat de variatie in vogelsoorten het grootst is. Nog vele wintervogels zijn er of trekken nog door naar het noorden, terwijl ook de meeste zomervogels alweer gearriveerd zijn. Het voorjaar is ook de tijd dat de meeste vogels uit volle borst zingen en zich mooi laten zien.

Vogels kijken op de noordpunt van Texel

Voor wie is het festival?

Van beginnende vogelaar tot expert, van jong tot oud; elke natuurliefhebber en ontdekker is welkom. Op 11 en 12 mei bruist het hele eiland van de vogels en vogelaars. Er is voor elk wat wils.

Wat is er te doen?

Het weekend van 11 en 12 mei staat geheel in het teken van vogels kijken op Texel. Het is dat weekend ook vogelweekend. Op Texel zijn er het gehele weekend vogelexcursies voor het goede doel en er is de zaterdag een Birdfair (vogelaars- en natuurmarkt) in de Cocksdorp met als onderdeel een grote verrekijkershow en vindt de Texel Big Day plaats op het eiland. Het gehele weekend staan er op verschillende populaire vogelkijkpunten vrijwilligers om mensen te wijzen op de vele vogelsoorten die daar te zien zijn.

Wat is de Texel Big Day?

De Texel Big Day is iets bijzonders. 24 uur lang mogen teams van 1-4 vogelaars lekker vogels kijken om zo aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede vogeldoel, dat elk jaar verschilt. Aandacht voor dit goede doel is hierbij het belangrijkst, maar natuurlijk proberen de teams zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te zien. Dat mag volledig op je eigen manier. Het ene team wil binnen de 24 uur zoveel zien, zo snel mogelijk. Maar ook teams die een lekker ochtend en middag vogels willen kijken en daarmee een leuk bedrag willen ophalen voor het goede doel zijn meer dan welkom. Het idee achter een Big Day is het zien van zoveel mogelijk vogelsoorten, maar voor de Texel Big Day is het de traditie om ook de strijd aan te gaan voor het team dat het meeste geld heeft opgehaald voor het goede vogeldoel.

Meer informatie is te vinden op de website www.waddenvogelfestival.nl