Nieuws

DB Alerts Info App groep

1 februari 2020  ·  Wietze Janse

Zoals bekend hebben we onze DB Alerts App om elkaar op de hoogte te houden van zeldzame soorten in Nederland, een mooi systeem dat ons dagelijks bezighoudt.

Aan onze DB Alerts app werd een Whatsapp-groep toegevoegd, voornamelijk om nog sneller informatie met elkaar te kunnen delen in geval van zeer zeldzame soorten met een grote actieradius of niet eenvoudig terug te vinden soorten. Succesvolle voorbeelden, waarbij deze Whatsapp-groep ons geholpen heeft, zijn bijvoorbeeld de Keizerarend in de kop van Overijssel, die lange afstanden snel overbrugde en recentelijk de Kleine Regenwulp, die op sommige dagen moeilijk terug te vinden was en redelijke afstanden aflegde, en derhalve snelle terzake doende informatie noodzakelijk was.

Het succes van deze extra service is groot, de meeste DB Alerts leden (>400) wilden graag gebruik maken van deze service. Echter, een Whatsapp-groep kan maximaal 256 deelnemers bevatten. Al snel liepen we tegen deze grens aan. De eerste maatregel die we troffen om alleen maar DB Alerts leden toe te laten in de groep was ook al snel niet voldoende. Er moest gezocht worden naar alternatieven om al onze leden te blijven bedienen.

De oplossing is gevonden in de chat app Telegram. Deze app geeft de mogelijkheid om meer dan 256 leden in een groep te plaatsen en de mogelijkheid om alleen DB Alerts geregistreerde leden toe te laten, zonder handmatige checks. Dat zorgt voor een snellere service voor onze leden en minder administratie voor onze admins.

Per 1 februari gaat de nieuwe groep van start en heb je een week de tijd om je aan te melden in de nieuwe groep. De oude Whatsapp-groep zal per 7 februari afgesloten worden.

Hoe je moet overstappen is te vinden in de handleiding hieronder. Er zijn al meerdere testers succesvol overgestapt; we gaan er vanuit dat dit ook voor jou een kleine stap zal zijn.

Bij vragen kunt je altijd contact met ons opnemen via dutchbirdalerts@dutchbirding.nl.

In het kort:

  • Installeer de app Telegram op je telefoon
  • Activeer je account
  • Vraag toegang tot de DB Alerts Info Chat groep via de gegeven bot/link
  • Gedetailleerde handleiding voor bovenstaande stappen, hier te vinden.
  • Alle DB Alerts leden kunnen nu ook lid worden van de Chat-groep, geen beperkingen van maximaal 256 gebruikers meer, en alleen leden kunnen hiervan gebruik maken
  • Als vanouds zal de groep alleen worden opengezet wanneer nodig. Doel is om bij zeldzame gevallen snel duidelijke plek-/identificatie-informatie te geven.
  • Voor meer info over het gebruik en nut, zie hier.