Nieuws

Voorspelspel – 2019 editie

3 oktober 2018  ·  Folkert jan Hoogstra & Jeroen Breidenbach

Na een jaar van stilte omtrent het voorspelspel hebben wij de handschoen opgepakt. Na overleg met Michel en Steven is besloten dat wij het stokje deze ronde zullen overnemen. Na drie succesvolle edities via een inmiddels vertrouwd concept gaan we de vierde ronde in.

De vorige editie liep over een periode van zeven jaar en acht maanden. In die periode werden er 22 nieuwe soorten voor Nederland gevonden. Als feedback op de laatste editie werd aangegeven dat 7,5 jaar wel wat lang was.

Er zijn verschillende manieren om het spel te verkorten. Als voorbeeld werd gegeven: het maximaal aantal punten voor een soort plus één te wijzigen naar 50% van het maximale aantal punten plus één. Dit zou betekenen dat iemand met een enkele voorspelde soort direct wint, in tegenstelling tot eerder, waar iemand naast die soort ook nog een andere soort goed voorspeld moest hebben.

Als we kijken naar wat voor gevolgen dit zou hebben op het afgelopen voorspelspel dan was het spel echter maar drie maanden eerder geëindigd. Een ander gevolg zou zijn dat er meer mensen zouden kiezen voor een lijst met extremen in de hoop dat ze er één goed gokken. Dit heeft in onze ogen meerdere nadelige gevolgen. Als veel mensen extremen gaan voorspellen is de kans ook groter dat deze extremen door meer dan één persoon worden voorspeld. Gevolg hiervan is dat sommigen bij voorbaat al weten dat ze kansloos zijn en dan is 7,5 jaar wachten totdat je opnieuw mag voorspellen wel erg lang. Persoonlijk vinden we een spel dat draait om het goed voorspellen van zoveel mogelijk soorten ook een stuk leuker.

Een andere optie zou zijn om het aantal soorten per persoon te verlagen naar drie of vier. Stel, we zouden drie in plaats van vijf soorten doen; de winnaar zou dan nog steeds of één door niemand anders voorspelde soort, plus één andere soort moeten hebben, of alle drie de soorten juist moeten hebben. Het spel zou op basis van de door één persoon voorspelde soort plus één, niet korter zijn. Echter, op basis van drie juist voorspelde soorten was het spel al in januari 2014 afgelopen. Zouden we ervoor kiezen om vier soorten te doen, dan was het spel in januari 2016 afgelopen. 

 Samengevat:

  • vijf soorten goed: nog door niemand bereikt;
  • de maximale score voor één soort plus één: duurde zeven jaar en acht maanden;
  • 50% van de maximale score voor één soort plus één: duurde zeven jaar en drie maanden;
  • vier soorten goed: duurde zes jaar;
  • drie soorten goed: duurde vier jaar.

Daarbij moet worden opgemerkt dat bij een lijst van maximaal drie soorten de kans aanzienlijk wordt dat meerder mensen met dezelfde lijst aan komen zetten en dat we wellicht meerdere winnaars in één keer hebben. Een goed compromis zou dan een lijst van vier soorten zijn, in plaats van vijf.

Wij willen graag weten of jullie de aanpassing naar minder soorten willen, of het precies zo willen houden als de afgelopen ronde. Voorafgaan aan het DB weekend zullen wij de knoop doorhakken zodat de lijsten vanaf het DB weekend ingevuld kunnen worden. Het spel kan dan 01-01-2019 weer van start. Spelregels zullen t.z.t. ook online worden gezet

Folkert Jan Hoogstra & Jeroen Breidenbach