Nieuws

Update vernieuwing dutchbirding.nl

28 mei 2016  ·  Toy Janssen

We zijn bijna 2 maanden live met de vernieuwde site van Dutch Birding; tijd voor een update en een kijk naar de toekomst.

Na wat opstartproblemen draait de site nu naar volle tevredenheid. Dankzij het vernieuwde platform zijn artikelen makkelijker te plaatsen en je ziet dit ook in het aanbod van nieuwe artikelen op de site. Er zijn sinds 1 april inmiddels 30 artikelen geplaatst.

Het persoonlijk profiel met het daaraan gelinkte “smoelenboek” is een groot succes getuige de 221 “smoelen” die er nu op staan. Onlangs is het persoonlijk profiel uitgebreid met de mogelijkheid om je website/blog, Facebook- en Twitter-account toe te voegen. Het ligt in de bedoeling om nog meer features toe te voegen in de toekomst. Veel leden hebben hun e-mailadres en telefoonnummer ingevuld, wat weer dankbaar gebruikt wordt door de ledenadministratie.


Het nieuwe forum wordt redelijk gebruikt en we kijken naar mogelijkheden om dit te kunnen stimuleren.

De vernieuwde site wordt enorm goed bezocht en we hebben gemiddeld ruim 2100 bezoekers per dag. De homepage is sinds 1 april al ruim 200.000 keer bekeken. Uit de statistieken blijkt dat ongeveer 20% van onze bezoekers dat doen via hun smart phone.

Er waren natuurlijk ook aanloopproblemen en hier volgt een korte opsomming van de meest hinderlijke:

  • Inlogproblemen, voornamelijk ontstaan door de migratie. Meerdere gebruikers hadden dubbele accounts die samengevoegd moesten worden (sommigen zelfs 3) en dat was niet eenvoudig met het behoud van hun historie (foto’s, commentaren, etc.) en rechten (DBalerts, Ranking, etc.).

  • Ontbreken van foto’s in de diverse galerijen. Doordat wetenschappelijke namen veranderd zijn en ten gevolge van dubbele accounts, werden er door het migratiescript ongeveer 1800 van de ruim 15000 foto’s niet mee gemigreerd. Met veel handmatig puzzelen zijn deze 1800 ontbrekende foto’s vorige week alsnog terug gezet op de nieuwe site.

  • Mobiele weergave website; met het ontwikkelen van de site is voornamelijk gefocust op de weergave op pc/laptop en tablet. Mobiele weergave had een lagere prioriteit om de voortgang van ontwikkeling niet te hinderen. Na livegang hebben we een aantal aanpassingen aangebracht zodat de mobiele weergave flink verbeterd is, maar deze is nog niet optimaal. De site wordt mobiel op een dusdanige wijze opgebouwd dat je eerst de menubalk ziet, daarna de linkerkolom en daarna pas de rechterkolom. Is de linker kolom erg lang (denk aan het commentarenoverzicht en indexmenu’s) dan is dit hinderlijk in de mobiele weergave. We gaan proberen dit nog op te lossen.


De website-ontwikkeling is en zal continu in beweging zijn en er staat alweer een aantal functionaliteiten op de agenda waaraan we werken:

  • Op dit moment zijn we bezig met de afronding van de vernieuwde app voor DBalerts. Deze zal naar verwachting in de komende week uitgerold worden. In deze app is een aantal bugs gerepareerd en er zitten een paar leuke extra’s in, zoals de mogelijkheid tot melding van geluiden. We zijn ook druk bezig met het testen van een toekomstige versie waarin een chatfunctionaliteit (een soort whatsapp) beschikbaar komt. Deze zal naar verwachting eind deze zomer uitgerold worden.

  • Een zoekfunctie; op de site zullen verschillende vormen van zoekfuncties komen. Voor de fotogalerij is deze inmiddels geïmplementeerd.

  • Als vervanging van de persoonlijke lijstjes komt er een uitgebreidere ranking. Denk bijvoorbeeld aan jaarlijst, provincielijst, WP-lijst, wereldlijst, maandlijst en natuurlijk ook de levenslijst Nederland. Tevens blijft de mogelijkheid bestaan om persoonlijke lijstjes aan te maken, denk aan tuinlijst, big day lijst, etc.

  • Webshop met betalingsmogelijkheid. Per 1 januari 2017 zal Dutch Birding starten met meerdere abonnementsvormen. In de webshop kun je kiezen voor de vorm die bij je past en kun je ook je betaling via deze shop uitvoeren middels, Ideal, creditcard etc.

  • We hebben nog een issuelijst met 75 bugs met lagere prioriteit die nog opgelost moeten worden; daar wordt continu aan gewerkt.


Mocht je nog problemen ervaren of suggesties hebben, ga dan naar het forum of stel je vraag via de feedbackoptie (de knop aan de rechterkant van de website).

Toy Janssen