In Memoriam

Willem Pompert 28/02/1957 – 17/12/2017

22 december 2017  ·  Rutger Rotscheid

Donderdagmiddag 21 december werd ik gebeld door Berna, de vrouw van Willem Pompert, met het droeve bericht dat Willem afgelopen zondag 17 december thuis is overleden.

Op 2 september 2016 kwam ik Willem tegen bij een Gestreepte Strandloper in de Groene Jonker. Hij vertelde me toen dat er een tumor in zijn kaak zat en dat hij binnenkort geopereerd zou worden. Het ging om een grote tumor en het zou een heftige en complexe operatie zijn, maar Willem was vol goede moed. Uiteindelijk moest hij zes keer geopereerd worden, maar het leek de goede kant op te gaan.

Begin dit jaar ging hij weer voorzichtig op pad om te vogelen, en kon hij onder meer de Siberische Taling bij Noordwijk bezoeken. In mei echter kreeg Willem weer allerlei klachten en bleek de kanker terug te zijn; er waren op meerdere plaatsen uitzaaiingen. Hier bleek uiteindelijk niets meer aan te doen. In november is Willem nog op vogelreis geweest, naar Cyprus, en daar heeft hij ondanks zijn beperkingen nog erg van kunnen genieten. Hij hing nog aan het leven en is veel te vroeg overleden, maar zijn familie heeft er vrede mee dat zijn lijden ten einde is.

Zelf bewaar ik goede herinneringen aan Willem, een sympathieke vogelaar en begeesterd vogel- en natuurfotograaf. We kwamen elkaar regelmatig tegen, en soms gaf hij me een lift naar een twitch. We hebben eens samen een Zwarte Zeekoet ontdekt bij de Zuidpier. Dankzij een lift van hem kon ik bijvoorbeeld de groep Grienden bij Scheveningen op mijn lijstje bijschrijven als nieuwe zoogdiersoort voor Nederland. Ik genoot ook altijd van zijn reisverslagen en foto’s op zijn blog ‘Vliegbeeld’ (http://vliegbeeld.blogspot.nl/).


De uitvaart zal a.s. zaterdag 23 december om 14.00 uur plaatsvinden in het crematorium Duin- en Bollenstreek te Lisse. Van zijn vrouw begreep ik dat de aanwezigheid van medevogelaars die hem kenden gewaardeerd wordt. Zijn gezien, familie en vrienden wensen wij heel veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

Rutger Rotscheid

Hieronder enkele foto's gemaakt door Willem.

Koperwiek Turdus iliacus

Sperweruil Surnia ulula

Velduil Asio flammeus

Zwarte Zeekoet Cepphus grylle