DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Paarse invasie: Purperkoeten in Alblasserdam en Zevenhuizen (ZH)

24 december 2021  ·  Jorne van den Dool, Jenny van Dorland & webredactie

Op 16 december 2021 werd een Purperkoet Porphyrio porphyrio ontdekt in Alblasserdam, op 22 december gevolgd door een tweede in Zevenhuizen (ZH). Indien aanvaard gaat het om de eerste en tweede voor Nederland. Beide vogels lieten zich meerdere dagen bewonderen en trokken veel bekijks. In oktober-november verbleef ook al een exemplaar in België en in augustus zat er een in Duitsland. Een uitgebreid verslag over deze gevallen zal later in Dutch Birding verschijnen. In dit tweeluik willen we graag de verhalen van de ontdekkers met jullie delen.

Alblasserdam: Purperkoet tijdens een kajaktocht

Op donderdag 16 december had ik (Jorne) een dag vrij genomen. De weersvoorspelling bleek te kloppen, het was een prachtige heldere dag met volop zon en nauwelijks wind. Een mooie dag om er weer eens met de kajak op uit te trekken. Ik koos ervoor om naar de Alblasserwaard te gaan, om daar vanaf de Alblas in Alblasserdam richting Kinderdijk te gaan varen en onderweg te vissen en te genieten van de mooie omgeving. Halverwege de ochtend was ik op het water en ging peddelend in het zonnetje op weg naar Kinderdijk, hopend op de vangst van één of meerdere mooie Snoeken. Ik wist toen nog niet dat ik iets heel bijzonders zou vangen, niet met mijn hengel, maar met de camera van mijn telefoon.

Als fervent liefhebber van buiten zijn en in de natuur zijn, kijk ik altijd in de rondte wat voor moois er te zien is. Rond het middaguur, na een kilometer of twee, zag ik rechts van me in een rietkraag met wat struiken iets wat mijn aandacht trok. Dit kwam vooral door de kleur en ook de grootte van de vogel die ik er wat onhandig rond zag struinen. Het leek een beetje op een Meerkoet, maar dan veel groter en met een prachtige paars/blauwe kleur en felgekleurde poten en snavel. Vaak neem ik mijn camera mee als ik eropuit trek, maar dit keer toevallig niet…dat was even balen! Gelukkig was deze vogel niet schuw en kon ik hem vanaf een afstand van circa drie á vier meter met mijn telefoon op de foto zetten. Ik vroeg me af wat voor vogel dit was. Ik ben geen vogelaar, maar de meeste vogels in de polder herken ik inmiddels wel. Dit was een voor mij onbekende soort. Ik dacht even dat het misschien een ontsnapte vogel zou zijn. Ik zocht even kort of ik kon vinden met welke soort ik te maken had, maar besteedde er niet teveel aandacht aan en ging me weer focussen op het vangen van een Snoek. Na een heerlijke kajak-vistochtje van een kilometer of tien, waarbij ik gelukkig ook nog een Snoek ving, heb mijn kajak weer op de auto geladen en ben ik weer richting huis gegaan.

Purperkoet Porphyrio porphyrio, Alblasserdam, 16 december 2021 (Jorne van den Dool)

Thuis bekeek ik de foto’s die ik gemaakt had en kwam ook de foto van de voor mij toen nog onbekende vogel tegen. Ik was natuurlijk nieuwsgierig welke soort ik gezien had en deelde twee foto’s op een vogeldeterminatiegroep op facebook, met daarbij de vraag of iemand mij kon vertellen welke vogel ik op de foto had gezet. Al snel werd me duidelijk dat ik een bijzondere waarneming had gedaan door de vele reacties en privéberichtjes die ik ontving. Ik bleek een Purperkoet te hebben gezien en vastgelegd! Ook werd me diverse keren gevraagd of ik bekend wilde maken waar precies ik de waarneming gedaan had. Ik heb even getwijfeld om de locatie te delen om de rust van het beestje te kunnen behouden. Toch heb ik besloten om de locatie te delen, vooral omdat veel mensen ontzettend enthousiast waren en graag wilden gaan kijken of ze hem ook konden spotten. Later die avond heb ik nog telefonisch contact gehad met iemand van Dutch Birding. Tijdens dit gesprek werd me duidelijk dat mijn ontdekking echt wel wat teweeg heeft gebracht onder vogelaars en dat er veel mensen op af zouden komen.

Dit is de dagen erna zeker ook gebeurd. Zelf ben ik zondagmiddag nog even langs gefietst omdat ik de vele mensen die de Purperkoet met eigen ogen wilden aanschouwen wel eens wilde zien staan. Met een grote glimlach op mijn gezicht zag ik de vele tientallen mensen op een rijtje staan. Ik hoorde dat de Purperkoet zich al een paar uur verscholen had in de rietkraag aan de overkant en zich niet liet zien. Later hoorde ik dat het geduld van de wachtende mensen beloond is, hij had zich later die middag gelukkig voor deze mensen weer even laten zien.

Jorne van den Dool


Purperkoet Porphyrio porphyrio, Alblasserdam, 16 december 2021 (Toy Janssen)

Purperkoet Porphyrio porphyrio, Alblasserdam, 17 december 2021 (Pieter Hilgerman)


Zevenhuizen: Purperkoet op de parkeerplaats

Op woensdag 22 december 2021 ging ik (Jenny) rond 9:00 uur mijn auto ophalen bij Garage Boode op het Nijverheidscentrum te Zevenhuizen. Ik haalde mijn sleutel op aan de balie en stapte mijn auto in. Opeens zag ik een vogel lopen over de parkeerplaats. Toen ik nogmaals goed keek dacht ik “dat is een Purperkoet, zie ik dat nou goed???” Direct pakte ik mijn telefoon want helaas had ik mijn camera niet mee, want wie verwacht er nou zoiets. Balen dus! Op het moment dat ik uitstapte liep hij vrij snel door, licht gestrest lukte het niet gelijk om een foto te maken. De vogel vloog toen richting de Zuidplasweg. Ik reed met de auto die kant op en dacht “gelukkig hij kan vliegen, dat is een goed teken”. Bij de weg aangekomen zat hij aan de zijkant op de stoep. Het lukte me om hem daar te fotograferen. Opeens kwam er een vrachtwagen aan en toen stak ie de weg over. Ik hield mijn hart vast, maar gelukkig verdween hij in de berm aan de andere kant van de weg bij het slootje. Daar heb ik nog gekeken maar ik kon hem niet meer vinden.

Purperkoet Porphyrio porphyrio, Zevenhuizen (ZH), 22 december 2021 (Jenny van Dorland)

Purperkoet Porphyrio porphyrio, Zevenhuizen (ZH), 22 december 2021 (Jenny van Dorland)

Purperkoet Porphyrio porphyrio, Zevenhuizen (ZH), 22 december 2021 (Jenny van Dorland)

Toen ik thuis kwam checkte ik mijn foto’s. Ik kon het niet echt geloven; een Purperkoet op de parkeerplaats??? Na het melden op de vogelapp Zevenhuizerplas en de vogel-chat werd ik nog niet door iedereen serieus genomen. Maar ik wist het zeker, want ik had deze vogel van de zomer in Spanje gezien en was daarom niet naar Alblasserdam gegaan. Nadat ik de melding op waarneming had gezet, ben ik later terug gegaan naar het Zuideinde in Zevenhuizen. Daar had een van de vogelaars van de app hem gezien. Hij bleek al in de polder te zitten. Daar stonden al vele vogelaars en fotografen hem te bewonderen. Jaja, het was zeker een Purperkoet en een hele mooie die in goede conditie leek te zijn. Wat een dag! Wat een waarneming; de tweede Purperkoet die in Nederland gezien is!

Jenny van Dorland


Purperkoet Porphyrio porphyrio, Zevenhuizen (ZH), 22 december 2021 (Garry Bakker)

Purperkoet Porphyrio porphyrio, Zevenhuizen (ZH), 22 december 2021 (Thijs Glastra)