DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

DBA en NOU geven opdracht aan CDNA voor verkenning van categorieën

15 juli 2021  ·  Marten Miske (DBA) & Christiaan Both (NOU)

Het bestuur van Dutch Birding Association (DBA) heeft, in samenspraak met het bestuur van de Nederlandse Ornithologische Unie (NOU), besloten om de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) opdracht te verlenen om een verkenning uit te voeren van de voordelen en nadelen van de invoering van (meer) categorieën op de Nederlandse lijst. Op Dutchavifauna.nl staat een toelichting van de CDNA over het waarom en de wijze waarop deze verkenning plaats gaat vinden.

De opdracht voor deze verkenning is tot stand gekomen nadat de CDNA bij de besturen van DBA en NOU (de opdrachtgevers van de CDNA) het signaal afgaf dat de huidige werkwijze bij de beoordeling van status diverse structurele dilemma’s met zich meebrengt. De CDNA schetste deze dilemma’s onder andere aan de hand van enkele uitgewerkte casussen. De constatering van de CDNA was dat de huidige werkwijze (feitelijk alleen een A-lijst) naast voordelen ook diverse nadelen kent. De Nederlandse aanpak wijkt daarnaast nogal af van de benadering van (alle) andere Europese zeldzaamhedencommissies. Tot slot: de laatste officiële Nederlandse verkenning over voor- en nadelen van het gebruik van categorieën heeft inmiddels ruim 30 jaar geleden plaatsgevonden: een bijkomende reden om opnieuw naar de uitgangspunten te kijken.

Op ons verzoek heeft de CDNA uitgewerkt hoe een verkenning er uit zou kunnen zien. Daaruit is een stapsgewijs proces gekomen waarbij zo veel mogelijk verschillende inzichten worden verkregen uit gesprekken met (inter)nationale deskundigen en betrokkenen.

Wij vinden het belangrijk dat een dergelijke verkenning zorgvuldig en met een open blik gedaan wordt, en we zijn daarom blij dat de CDNA deze verkenning op zich wil nemen. De CDNA zal na gesprekken met deskundigen en casussen een advies opstellen aan de besturen van DBA en NOU over het al of niet invoeren van (een aantal) categorieën. De besturen van DBA en NOU besluiten vervolgens of er aanleiding is om de bestaande werkwijze aan te passen, of het beter is de huidige werkwijze grotendeels ongewijzigd voort te zetten.

Namens het bestuur van Stichting Dutch Birding Association en de Nederlandse Ornithologische Unie,
Marten Miske en Christiaan Both