DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Vind de Haakbek!

7 november 2019  ·  Bestuur Dutch Birding

Velen van jullie zal het niet zijn ontgaan: de afgelopen twee weken zijn in zuidelijk Scandinavië grote bewegingen van Haakbekken Pinicola enucleator geconstateerd. In zuidelijk Zweden (Stockholm en zuidelijker) zijn groepen van tot wel 664 exemplaren waargenomen, ter plaatse en ook bewegend in zuidelijke richting. Ook in Noorwegen en Denemarken zijn vogels gezien. De dagmaxima van de genoemde drie landen bedragen maar liefst 1.048 (Zweden, één provincie), 162 (Noorwegen) en 85 (Denemarken). Nog onbekend is waar al deze vogels heen gaan, maar dat een aantal exemplaren Nederland zullen bereiken lijkt welhaast zeker.

Haakbek Pinicola enucleator, Beijum, Groningen, 17 november 2004 (Roland Jansen)

We moeten ze dus alleen nog even vinden.

Het laatste DT-weekend op Vlieland toont maar weer ‘ns aan dat zelf zoeken met een grote groep ook binnen een korte periode het meeste resultaat biedt (Bruine Lijster, Blauwstaart en handtamme juveniele Roodkeelpieper binnen drie dagen – er zijn decennia dat ik in mijn eentje minder vind)! Het bestuur van Dutch Birding roept eenieder dan ook op aankomend weekend (eerder en later mag ook) gericht te zoeken naar de Haakbek, een fraaie soort die zeer zelden wordt waargenomen in Nederland en ook in de (erg noordelijk gelegen) broedgebieden slechts zelden wordt gezien door zijn in de zomerperiode teruggetrokken leefwijze.

Wat zijn de beste plekken? 

Van dwaalgasten is bekend dat ze kunnen verschijnen op de gekste plekken. Echter, bij een soort als de Haakbek lijkt voor de hand te liggen dat deze bessenstruiken opzoekt, die doorgaans in stedelijk gebied liggen. Richt je dus in eerste instantie op plekken waarvan bekend is dat ze in influxjaren Pestvogels Bombycilla garrulus aantrekken. Via Waarneming.nl is goed na te gaan welke plekken dat, pak-m-beet, de afgelopen drie jaren waren. HBW Alive vermeldt als voorkeursvoedsel bijvoorbeeld knoppen en vruchten van Ulmus, Acer, Cornus, Rosa, Sorbus, Malus (appel), Prunus, Rubus, Cotoneaster, Symphoricarpos en Artemisia. Een noordelijke locatie (Waddeneilanden, Noord-(oost)Nederland) lijkt voor de hand te liggen – maar in feite kan het op iedere kust- én binnenlandlocatie met een gezonde hoeveelheid bessen raak zijn. Zie bijvoorbeeld dit filmpje van een vrouwtje Haakbek ten westen van Stockholm, Zweden, van medio oktober dit jaar:

Haakbek Pinicola enucleator, Våsterås, Zweden, 19 oktober 2019 (Gunnar Fernqvist)

Al eerder werden influxen in Zuid-Zweden gevolgd door waarnemingen in Denemarken en Duitsland, zonder dat we er in Nederland in slaagden exemplaren te vinden – voor het laatst lukte dit in november 2004, toen exemplaren werden waargenomen in Leeuwarden, Groningen (zie hier) en Alkmaar.

Prijs 

Het bestuur van Dutch Birding looft een boekenbon van EUR 100 uit voor degene die als eerste een twitchbare Haakbek meldt. De weersvoorspelling voor komend weekend (9-10 november 2019) is niet al te slecht in het noorden dus doe mee met de gerichte zoektocht; denk aan de kick en de eeuwige roem wanneer je komend weekend als eerste sinds 15 jaar in Nederland een Haakbek in de kijker krijgt! De kans op het vinden ervan leek nooit groter ....

Mogelijkheid tot melden 

Heb je geen RBA's, dus kun je de vogel zelf niet 'piepen'? Meld hem dan in ieder geval via Waarneming.nl, en bel mij (0630905550). Ik zorg wel dat het nieuws wereldkundig wordt gemaakt.

Namens het bestuur, Remco Hofland

Haakbek Pinicola enucleator, Beijum, Groningen, 18 november 2004 (Roland Jansen)