Dwergarend

Aquila pennata  ·  Booted Eagle

Datum & Tijd

17-06-2011 11:15

Locatie

AtlasblokUT  ·  32-42-13
GPS52.12574 5.27596
RD147.382 459.731
Soesterberg

Tijd & Gedrag

< 1 week geleden

Zekerheid

Determinatie vrij zeker, man / adult / zomerkleed

Gehoord via

Steven Wytema

Extra informatie

via UVN: Op 14 juni cirkelde om 9.56uur een Dwergarend boven vliegbasis Soesterberg. Hij gleed na een tijdje af naar het westen. Meteen daarna kwam een groepje van 4 wespendieven aan glijden en gingen boven mijn hoofd termieken. Een groepje van zo'n 40 Kieviten passeerden de wespendieven maar schrokken plots van iets en gingen rondjes vliegen. Het bleek veroorzaakt door dezelfde Dwergarend die weer terug was gekomen en zich bij de 4 Wespendieven voegde: een prachtige lichte vorm. Toen het groepje roofpieten zeer hoog zat ter hoogte van industrieterrein Soesterberg gleden de Wespendieven af in westelijkle richting en de Dwergarend strak naar oost.

Beschrijving Dwergarend: Ik inventariseer momenteel op de vliegbasis en er "hangen" regelmatig buizerden boven het terrein als ik aan kom fietsen. Toen ik de roofvogel zag, had ik meteen iets van he: en ik pakte zo snel mogelijk mijn verrekijker uit mijn tas. In vergelijking met de wespendieven was hij vergelijkbaar groot (zelfde spanwijdte). De vleugels waren aan de voor en achterkant rechter in vergelijking met de wespendieven (zeg maar :ongeveer overal even breed; als een zeearend een "deur" is,dan is een dwergarend een "plank"). Ik heb speciaal ook op de 6 vingers van de hand gelet en die heb ik goed kunnen zien ook in vergelijking met de wespendieven. Kleuring: onderkant staart, lichaam en kop licht gekleurd (bijna wit) waarbij de onderkant staart en de kop en borst iets verdonkerd waren. Alle slagpennen en armpennen waren zwart en bijna zoals een ooievaar contrasterend met de witte onderdekveren. Polsvlekken ontbraken dus. De bovenkant heb ik niet goed kunnen zien; behalve dat die veel donkerder was als de onderkant . Wel de witte vlekjes op de vleugelvoorrand kunnen zien, direct naast de kop langs het lichaam: de "landingslichten".

Thermiekend hield hij de staart breed uit en afglijdend was de staart smal "samengevouwen". In glijvlucht zag het beest er ook anders uit dan de wespendieven in glijvlucht, maar dat vind ik moeilijk om in woorden te vatten; de laatste glijvlucht was in een lange rechte lijn. De habitus was arendachtig. Ook al zo moeilijk onder woorden te brengen. Met de combinatie van grootte, habitus en tekening van metname de onderzijde en dat alles in vergelijking met de mee-thermiekende wespendieven valt mijnsinziens elke andere roofpiet uit te sluiten.Ik kan alleen zeggen dat ik een aantal keren in Spanje ben geweest en daar redelijk wat ervaring met Dwergarenden en ook andere arenden heb op gedaan. Kop was meer buizerdachtig ipv wespendiefachtig. Staart was vergelijkbaar, qua vorm en lengte, met buizerd/wespendief.Weersomstandigheden: Wind: NW:1 a 2; Lichte sluierbewolking: ongeveer 2/8; zicht: >10.000 meter Coordinaten waar ik stond: 147.5 + 459.6 De dwergarend vloog bij ontdekking iets ten noordwesten van mij en werd met de wind mijn kant op gedreven. De zon stond nog niet zo hoog: zie tijdstip en ik had hem ongeveer in de rug.

Kees Goudsmits

Bron

DB Alerts