DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Kleine Regenwulp in de kop van Noord-Holland!

23 december 2019  ·  Fred Visscher, Sytze Algera & Webredactie

Op één van mijn wekelijkse rondjes door het landelijke gebied rond Schagen op 23-12-2019 rond 12.00 uur tref ik een aanzienlijke groep wulpen aan bij de westzijde van de Mieldijk / Barsingerhorn ter hoogte van huisnummer 5. Ik scan dan een dergelijke groep af op de aanwezigheid van eventuele ringen, zoals ik dat vaker doe. Normaal scan ik zo’n groep dan meerdere keren, om vooral geen ring te missen. Opeens verscheen er een klein vogeltje in mijn kijkerbeeld. Ik zag wel dat het een soort wulp was, maar had geen idee welke. Het koppie had wel iets van Regenwulp, maar het beestje was veel te klein en de snavel ook veel te kort. Ik had zelf geen idee, dus maar even met Fred Visscher geappt en die reageerde vrijwel direct. Samen kwamen we tot de conclusie dat het om de Kleine Regenwulp moest gaan. Tijdens het appen ging helaas alles de lucht in. Daarna nog samen met Fred uren lopen zoeken, zonder resultaat. Gelukkig werd hij later teruggevonden en konden vele mensen genieten van deze prachtige soort.

Sytze Algera

Kleine Regenwulp Numenius minutus, Kolhorn, 23 december 2019 (Fred Visscher)

Fred Visscher zat nog in Twisk zat toen hij de app ontving met de tekst;

"ik heb een vreemd vogeltje tussen de Wulpen" (waarop ik wat vragen stelde..). Vervolgens om een beschrijving gevraagd (die op zich overeen kwam met Kleine Regenwulp) maar met opzet een foto van een Bartrams gestuurd om die in elk geval uit te sluiten (Sytze kent beide soorten niet, is bekend met stelten die in Nederland voorkomen). Toen Sytze daar negatief op reageerde stuurde ik hem een foto van een Kleine Regenwulp en zijn reactie was duidelijk: "ja dat was m!". Direct erheen gereden om een zoekpoging te ondernemen, omdat wij beiden eigenlijk wel zeker waren ondanks het gebrek van een foto. Na een half uur zoeken (vogels waren al weggevlogen toen ik nog in Twisk zat..) heb ik besloten om het te melden via waarneming.nl en heb wat bekende vogelaars gewaarschuwd zodat met een grotere groep gezocht kon worden.Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Wat een soort en wat een dag!!

Fred Visscher

Kleine Regenwulp Numenius minutus, Kolhorn, 23 december 2019 (Jaap Denee)

Vandaag omstreeks half twee ontving het team DBalert de melding van de mogelijke Kleine Regenwulp. Het bericht was vergezeld van een link naar waarneming.nl. Via DBalerts werd de melding doorgegeven om 13.45 uur.

Kleine Regenwulp Numenius minutus, Kolhorn, 23 december 2019 (Jaap Denee)

Rond 15.00 uur werd de vogel door Anton Duijnhouwer teruggevonden en nu bleek dat het inderdaad om een heuse Kleine Regenwulp ging. Het bericht verspreidde zich snel via Dutch Birding, appgroepen en social media. Een kleine 80 vogelaars hebben de Kleine Regenwulp nog aan hun lijst kunnen toevoegen vandaag. Hopelijk zit hij er morgen nog.

De Kleine Regenwulp is een nieuwe soort voor Nederland en het 9de geval voor de West-Palearctisch gebied.

Webredactie

Kleine Regenwulp Numenius minutus, Kolhorn, 23 december 2019 (Jaap Denee)

Kleine Regenwulp Numenius minutus, Kolhorn, 23 december 2019 (Fred Visscher)