DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Zo maar een ochtend in Castricum.

14 mei 2018  ·  Theo Admiraal

De afgelopen dagen waren er al meerdere Fluiters gezien en gehoord in het duingebied van Castricum / Heemskerk. Maar toen Roy Slaterus tijdens zijn broedvogel-inventarisatieronde een vreemd zingende Fluiter hoorde. Besloot hij het beest goed in beeld te krijgen en een geluidsopname te maken. Zowel op basis van zang en uiterlijk leek het beest op een hybride Fluiter x Bergfluiter. Na plaatsing van de waarneming op de app groep van de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland kwamen al snel wat mensen kijken.

Hybride Fluiter x Bergfuiter Wood Warbler x Western Bonelli's Warbler Phylloscopus sibilatrix x Phylloscopus bonelli, Castricum, 14 mei 2018 (Theo Admiraal)

Rond een uur of 9 sloot ik aan en toen waren Nico Hopman en Hans Schekkerman nog aanwezig om geluidsopnamen van de vogel te maken. Hans vertelde mij al dat het leek alsof hij een Cirlgors hoorde. Maar waarschijnlijk maakte de (berg)fluiter wat Cirlgors achtige geluiden.

Na een paar minuten hoorde Hans luidere Cirlgors-strofen en we besloten naar de bosrand te lopen waar we beter zicht hadden. Juist op dat moment kwam Roy weer langsrijden om ons te melden dat er verder in het duin een echte Bergfluiter was ontdekt. Roy liep met ons mee en op dat moment kwam er een vogel aanvliegen die neerstreek op een kale tak van een Abeel. Een Cirlgors!! De vogel bleef een minuut luidzingend zitten en raakte uit het zicht. Gelukkig had Roy zijn camera bij zich om wat bewijsplaatjes te schieten. Vanwege de zeer gebrekkige ontvangst was het niet eenvoudig om de ontdekking wereldkundig te maken. Gelukkig belde Remco Hofland en hij zette de informatie in het systeem.

Cirlgors Cirl Bunting Emberiza cirlus, Castricum, 14 mei 2018 (Roy Slaterus)

Het staat vrijwel vast dat hij op die plek opdook vanwege de zingende Berg- x Fluiter - hij hoorde een verwant geluid! 

Toen weer snel op de fiets naar de echte Bergfluiter, die Rob van Bemmelen zojuist had doorgepiept. Het was maar een kwartiertje fietsen. Samen met Dick Groenendijk, die op de Cirlgors was afgekomen, reden we door het duin. Onderweg hadden we nog een echte Fluiter.

Toen we op de plek aankwamen gaf Rob aan dat het best een Balkan zou kunnen zijn. Dat is voor veel vogelaars een nieuwe soort! Er waren al goede opnamen, toen Rob zich realiseerde dat hij zijn laptop bij zich had. Hij was tenslotte op weg naar zijn werk.

Toen hij de opnamen op zijn laptop had geladen, waren Rob, Dick en Roy er al snel uit….. dit was een zekere Balkanbergfluiter. Snel werd de melding op waarneming.nl en Dutch Bird Alerts geplaatst.

Rob van Bemmelen bezig met de geluiden te bewerken (Roy Slaterus).

Balkanbergfluiter Eastern Bonelli's Warbler Phylloscopus orientalis, Castricum, 14 mei 2018 (Diederik Kok)

Balkanbergfluiter Eastern Bonelli's Warbler Phylloscopus orientalis, Castricum, 14 mei 2018 (Diederik Kok)

Balkanbergfluiter Eastern Bonelli's Warbler Phylloscopus orientalis, Castricum, 14 mei 2018 (Diederik Kok)

De vogel bleef de hele dag zingen en liet zich soms goed zien. Een paar keer liet hij ook zijn kenmerkende roep horen. Hij was redelijk honkvast en alle toegestroomde vogelaars hebben ruimschoots van de vogel kunnen genieten.

Voor de jonge (en niet zo jonge) garde was dit een nieuwe soort. De laatste waarneming dateert uit 1993. Tien jaar daarvoor zat er een bij Bloemendaal die door veel ‘oudere’ vogelaars is gezien.

Wat is de reden van 3 super goede waarnemingen op een afstand van ca 4 km hemelsbreed? En wat zou er nog meer kunnen zitten?

Maar het kan nog gekker. Tijdens het schrijven van dit artikel ontdekte Hans Groot een mogelijk Cirlgors (DE Cirlgors??) op een plek 3 kilometer ten noorden van de eerste waarneming van de Cirlgors. Wordt vervolgd.

Castricum is zooooo saai; er gebeurt nooit iets.

Theo Admiraal

Vogelaars ter plekke