DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Nieuwe wereldranglijst

30 april 2018  ·  Toy Janssen

Dutch Birding heeft al jaren diverse leden die er regelmatig in de wereld op uittrekken om vogelsoorten te zien. Dat heeft er toe geleid dat er een ranglijst van wereldsoorten ontstond onder de naam “Club van 4500”. Jan van der Laan hield de lijst bij en de deelnemers gaven hun aantallen aan hem door. Dit ging allemaal prima totdat twee jaar geleden de nieuwe website geïntroduceerd werd. De Club van 4500 werd vergeten mee over te nemen naar de nieuwe site. Pas een tijd later werd deze alsnog overgezet. Door de nieuwe opzet was het bijhouden van de wereldranglijst er niet eenvoudiger op geworden. Het werd tijd voor een compleet nieuwe opzet van de lijst.

Begin dit jaar was er weer wat tijd en Jeroen en Toy staken de koppen bij elkaar, in maart was de eerste test versie klaar. Een aantal wereldlijsters werden uitgenodigd om de nieuwe wereldranglijst te gaan testen. De resultaten waren positief en vooral de nieuwe import functie werkte buitengewoon goed. Na nog wat fine tuning zijn we nu klaar om met wereldranglijst live te gaan.

In de menubalk van de hoofdpagina is een item toegevoegd met de naam “Ranglijsten“. Hieronder vind je de onderstaande ranglijsten:

  • Wereldranglijst
  • Nederlandse Ranking
  • Belgische Ranking
  • Lijstjes pagina

De rubriek “Club van 4500” die op de website te vinden is zal eind deze maand verdwijnen. Jan van der Laan zal contact opnemen met de deelnemers van de lijst en hen informeren over de nieuwe opzet.

Iedereen die een account heeft op de website van Dutch Birding kan een wereldlijst aanmaken. Op de pagina van de wereldranglijst staat een uitgebreide handleiding hoe je dit kunt doen. We hebben gekozen om als bron de IOC lijst te gebruiken. We gebruiken deze ook al voor de wereldsoorten fotogalerij.